WHO

Pasienter oppsøker akupunktur for en rekke plager, f. eks:

 • Muskel/skjelettlidelser
 • Ulike smertetilstander
 • Migrene - spenningshodepine
 • Manglende energi -utbrenthet - fatigue
 • Idrettsskader
 • Fordøyelsesproblemer
 • Ulike kinnelidelser
 • Luftveisplager
 • Allergier
 • Søvnplager
 • Emosjonelle lidelser
 • Stressrelaterte lidelser

Forskning

Akupunktur er den alternative behandlingsmetoden som har fått størst aksept innen moderne medisin. Dette fordi dokumentasjonen av akupunktur som effektiv behandling for forskjellige tilstander har vært økende. Antall studier på akupuktur har eksplodert på verdensbasis, på tre år har antallet økt fra 2050 til 18000 studier i følge Akupunkturforeningen. Utfordringen for forskerne er å samle, oversette og vurdere studiene. Forskningen som gjøres i dag er standardisert etter STRICTA`s (STandards for Reproting Inverventions in Clinical Trials of Acupunture) retningslinjer for akupunkturstudier. RCT (Randomized Controlled Trials) studier er standard i akupunkturstudiene i dag.

 

Metaanalyse til Vicker et al 2012, 4 kroniske smertetilsander; rygg,nakke/skulder,hode og osteoarthritis, 29 RCT studier med tilsammen 27922 pasienter fra USA, Storbritannia, Tyskland, Spania og Sverige viste at akupunktur var overlegen sammenlignet med narreakupunktur eller ingen behadlilng i det hele tatt. Her gir akupunktur signifikant effekt ut over placebo. I Norge har vi flere doktorgrader som har sett på effekt av akupunktur, og flere er påbegynt. Les mer om forskning og studier under linker - se under.

Skepsisen er mindre i dag fordi man har funnet forklaringsmekanismer både generelle og spesifikke for akupunkturens virkning som er forståelig innenfor moderne naturvitenskap. Det er funnet flere nervrofysiologiske virkningsmekanismer for observerte effekter av akupunkturbehandling.

Når man stimulerer visse kroppsområder med nålene, initierer man en feedback-effekt på det afferente nervesystemet til forskjellige deler av sentralnervesystemet, og man får en effekt fra spinalt til corticalt nivå, inkludert aktivering av det nevroendokrine systemet og regulering i deler av det autonome nervesystemet. Akupunktur stimulerer kroppens naturlige egenskaper, fysiologiske funksjoner og aktiverer ulike smertehemmende systemer.

Akupunktur stimulerer dannelsen av stoffer lokalt som virker utvidende på blodårene, og dermed bedrer perifer sirukulasjon. Gjennomstrømmingen i muskulaturen bedres og akupunktur virker derfor muskelavslappende.

 

Akupunktur og WHO

Verdens helseorganisasjon anbefaler akupunktur i mange sammenhenger

 

WHO (Verdens Helse Organisasjon) anbefaler akupunktur mot flere ulike lidelser på bakgrunn av flere studier. Artrose i kne og hofte. Astma (uten komplikasjoner), bronkitt, allergier, eksem. Bihulebetennelse. Frozen shoulder. Helvetesild, øresus, svimmelhet. Hodepine/migrene. Hormonelle forstyrrelser: hetetokter. Høyt blodtrykk. Immunsykdommer. Infertilitetsproblemer, IVF. Kretsløpsproblemer (bl.a. angina). Kvalme: svangerskap, postoperativt og ved cellegiftsbehandling. Lette former for uro, angst og depresjon. Lidelser i sanseorganene. Mage- og tarmlidelser. Menstrasjonsproblemer. Problemer i overgangsalder. Reumatisk sykdommer (også fibromyalgi). Ryggsmerter, nakke og skulder. Rehabilitering etter hjerneslag. Røykeavvenning. Smerter; kroniske og akutte. Smerter under fødsel. Søvnproblemer. Tennisalbue. Tannsmerter postoperativt. Urinlidelser. Kilde: Akupunkturforeningen.

 

Trykk på logoen for å komme til WHOs hovedside!